Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 3. 2019

památky

České Budějovice mají mnoho cenných historických památek, jednak jsou přirozeným centrem turisticky atraktivního Jihočeského kraje. Největší turistické atrakce v historickém centru města jsou zejména:

  • náměstí s barokní Samsonovu kašnou a radnicí postavenou mezi lety 1727-1730
  • Barokní katedrála svatého Mikuláše a Černá věž
  • Piaristické náměstí,  přilehlý gotický dominikánský klášter s kostelem Obětování Panny Marie a pozdně renesanční Solnice. 

Městské divadlo se nazývá Jihočeské divadlo. Vedle činohry má i operní, loutkoherecký a baletní soubor.

Ve městě se nachází Jihočeské muzeum,Muzeum koněspřežky, Vodárenská věž, Budvar muzeum České Budějovice a Muzeum energetiky.

Významným místem je i Výstaviště České Budějovice, kde se pořádá mnoho důležitých a velkých akcí. Mezi tradiční a pravděpodobně nejznámnější patří Země živitelka. Dále se jedná o výstavy jako např. Hobby, Gastrofest, Pivní slavnosti či hudební koncerty. V rámci cestovního ruchu je zajímavou výstavou veletrh Travelfest, který se věnuje tomuto tématu. Je spojený s jarním Gastrofestem a největším setkáním a vzděláváním odborníků v jižních Čechách.

V blízkém okolí Budějovic leží Hluboká nad Vltavou s jedním nejnavštěvovanějším českým zámkem a ves Hosín se známým kostelem. Významné je též bývalé hornické městečko Rudolfov  a obec Dobrá Voda s barokním kostelem Panny Marie Bolestné. 

 

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/České_Budějovice

 

 

Náhledy fotografií ze složky kulturní památky